Kontakt
Klussenbedrijf G. Weenk
Den Elterweg 111
7233 SM Vierakker
Homepage:www.klusbedrijfzutphen.nl
Telefoon:+31 (0)6 53 44 94 01
Fax:

Zonnepanelen en zonnecollectoren

Met zonnepanelen of zonnecollectoren bespaart u op een milieuvriendelijke manier flink op uw energierekening. Zonnepanelen kunnen namelijk een groot deel van de stroom voor uw huis of bedrijfspand leveren, zonder dat daar schadelijke stoffen bij vrijkomen.

Zonnepanelen zijn de laatste 5 jaar flink in prijs gedaald. Hierdoor is de investering nog interessanter geworden. Het rendement van zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van 6% op een spaarrekening. Als specialistisch Klusbedrijf in de regio Vierakker adviseren we u graag over de voordelen van zonnepanelen en natuurlijk plaatsen we ze ook voor u.

Zonnepanelen op dak voor energiebesparing

Zonnepanelen op een plat- of hellend dak

Zonnepanelen kunnen op een schuin en op een plat dak geplaatst worden. Houd er wel rekening mee dat het rendement op een hellend dak minder zeker is. Op een plat dak kunnen de panelen namelijk ideaal naar het zuiden gericht worden, onder een perfecte hellingshoek van 35 tot 38 graden. Bij een hellend dak bent u afhankelijk van de oriëntatie van het dak en hellingshoek van het dak. Een minder goed georiënteerd paneel haalt ongeveer 85% van het maximale rendement.

Zonnepanelen: vergunning nodig?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op uw dak heeft u over het algemeen geen vergunning nodig. Er zijn wel uitzonderingen, bijvoorbeeld voor monumenten of beschermde stads- of dorpsgezichten. Het is daarom verstandig om eerst navraag te doen bij uw gemeente, voordat u panelen op uw dak laat leggen.

Opgewekte elektriciteit salderen of opslaan

Zonnepanelen produceren de hele dag door elektriciteit. Ook op momenten dat u het niet gebruikt, bijvoorbeeld als u aan het werk bent of op vakantie. Dat ‘overschot’ aan elektriciteit kunt u terugleveren aan het net (salderen). Hier krijgt u geld voor terug van de energiemaatschappij. U kunt de stroom ook opslaan in een accu, zodat u het kunt gebruiken als er meer elektriciteit wordt gevraagd dan de panelen leveren.

Zonnecollector en een zonneboiler

Een zonnecollector lijkt een zonnepaneel, maar levert warm water in plaats van elektriciteit. Een zonnecollector heeft een buizensysteem met vloeistof die opgewarmd wordt door de zon. Deze vloeistof geeft zijn warmte af aan leidingwater in een opslagvat.

In de zomer levert een zonneboiler bijna al uw warme water. In de winter lukt dit vaak niet. Dan brengt de ‘naverwarmer’ het water op de gewenste temperatuur. Meestal is dit een HR-combiketel. Deze ketel vervult ook zijn normale functie als de zon meerdere dagen niet schijnt.

Zonnepanelen en/of een zonneboiler?

Wanneer kiest u voor zonnepanelen en wanneer voor een zonneboiler? Vaak bespaart u met zonnepanelen het meest: wat betreft CO2-uitstoot en in uw portemonnee. Toch is een zonneboiler soms een betere keuze. Bijvoorbeeld als u al veel zonnepanelen heeft, of bij weinig ruimte op een niet ideaal gelegen dak.