Kontakt
Klussenbedrijf G. Weenk
Den Elterweg 111
7233 SM Vierakker
Homepage:www.klusbedrijfzutphen.nl
Telefoon:+31 (0)6 53 44 94 01
Fax:

Houtrot bestrijden

Houtrot bestrijden? Als Klusbedrijf in de regio Vierakker helpen we u graag om houtrot of schadelijke insecten al in een vroeg stadium vast te stellen en te bestrijden. Zo voorkomt u meer schade in de toekomst.

RaabWorks

Hoe herkent u houtrot?

Houtrot is in het begin vaak slecht zichtbaar. Het komt het meest voor in verbindingen en aan de onderkant van houten constructies. En het kan ook onder het bestaande schilderwerk zitten. Het hout wordt bij houtrot donkerder en zachter en op den duur komen er scheuren in.

Door onze ervaring kunnen wij de aanwezigheid van houtrot of schadelijke insecten al in een vroeg stadium vaststellen en dit bestrijden. Zo voorkomt u meer schade in de toekomst.

Hoe ontstaat houtrot?

Houtrot ontstaat als het hout over een langere periode te vochtig is. Bij een houtvochtigheid van 21% of meer, een hoge temperatuur en voldoende zuurstof kunnen schimmels ontwikkelen die de houtwand aantasten.

De oorzaak van het vocht in de houtconstructie die uiteindelijk houtrot veroorzaakt kan liggen in:

  • de afdichting van de beglazing (geen goede kitafwering);
  • een verkeerde constructie;
  • eerder gerepareerde schades.

Ook draaiende delen kunnen problemen veroorzaken. Deze moeten ook aan de boven- en onderkant geschilderd zijn en voldoende ruimte hebben in het kozijn. Door het wrikken van ramen en deuren kunnen de houtverbindingen open gaan staan, waardoor houtrot kan ontstaan.

Uw houtwerk kan ook aangetast worden door insecten. Vaak richten zogenaamde houtboorders de schade aan. Bekende houtboorders zijn de boktor en de bonte knaagkever. Zij leggen hun eitjes in het hout, waarna de larve (de houtworm) zicht voedt door gangen te boren in het hout. Dit kan tot enorme schade leiden. De insecten moeten bestreden worden, voordat we het beschadigde hout herstellen.

Hoe bestrijden we houtrot?

Om houtrot effectief te bestrijden is een goede voorbereiding erg belangrijk. Wij inspecteren uw huis of bedrijfspand eerst uitgebreid. De kunst is (de kans op) houtrot op te sporen en te herstellen, voordat er meer schade ontstaat.

Houtrot ontstaat bijna altijd door langdurig binnendringen van vocht. Als dat niet aangepakt wordt, gaat het rotten van het hout gewoon door. Als we houtrot vinden pakken we dus niet alleen het slechte hout, maar ook de oorzaak aan.

Houtrot moet helemaal verwijderd worden, tot op het goede hout. Daarom onderzoeken we het houtwerk met een priem of vochtigheidsmeter. Kleine beschadigingen kunnen gevuld worden met houtrotvuller. Is de schade groter, dan moeten de aangetaste delen in zijn geheel vervangen worden.